Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Генералният консул на Русия във Варна на работна визита в Шабла
Автор: Екип Varna24.bg 16:49 / 22.02.2010Коментари ()947
На работно посещение в Шабла беше Генералният консул на Русия в гр.Варна Н.п.Юрий Соловьов, придружаван от Дмитрий Бузин - вицеконсул.

На срещата с кмета на Общината Красимир Кръстев и председателя на Общинския съвет инж.Димитър Арнаудов гостът се представи и благодари за гостоприемството.
Повод за визитата на Дипломата е предстоящото изграждане на паметник на загиналите руски подводничари край нос Шабла по време на Втората световна война.
Идеята за това възниква след приключване на експедицията за изследване на потъналата руска продводница.

Н.П. Юрий Соловьов поиска да се осведоми за това, какви стъпки е нужно да предприеме руската страна след като идеята вече е благословена от Руската и Българската православна църква.

По време на разговорите кметът на общината Красимир Кръстев съобщи, че веднага след направеното запитване от Консулството на Русия са предприети бързи действия от страна на Администрацията, съобразени с Българското законодателство и са поискани становищата на държавните институции имащи отношение към културно-историческото ни наследство.

Местният Парламент и Общинската администрация добре приемат идеята за изграждане на паметник в съседство със съществуващия, издигнат на морския бряг в памет на загиналите руски летци.

В тази връзка са взети съответните решения, изчаква се становището на Министерството на външните работи, за да се даде ход на следващите действия от страна на общината.

Н.П. Юрий Соловьов благодари за получената информация и преди да отпътува посети мястото, където ще се издига паметника.



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Generalniyat-konsul-na-Rusiya-vuv-Varna-na-rabotna-vizita-v-Shabla-144299
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.