Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бавят заплати с месеци във Варненско
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 23.02.2010Коментари ()639
© Varna24.bg
Средно с по 5 месеца се бави изплащането на заплатите в машиностроителните предприятия, с по 3-4 месеца в шивашкото производство и средно с около два-три месеца в строителството. Най-критично за момента се оказало положението в „Кабиюк" - Шумен, където работниците не са вземали пари от 34 месеца. В „Полимери"-Девня от 500 души на работа са останали 150 души. В момента в предприятието се изплащат заплатите за октомври. Синдикатите настояват да бъде изготвен график за плащане на забавените възнаграждения. „Още през тази седмица очакваме старта за преговори със собствениците", каза председателят на КНСБ в предприятието Николай Иванов.

„Над 400 млн. лв. дължат работодатели за заплати и осигуровки на свои служители", каза вчера вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, който проведе във Варна среща със синдикални лидери от региона. Само през първия месец на тази година у нас били новорегистрирани 28 000 безработни, които били два пъти повече в сравнение с последните месеци на миналата година. В същото време доходът на работещ през декември 2009 г. за пръв път от 8 г. е спаднал драстично с 12%.

От синдиката настояват да се приемат специални антикризисни мерки, които да помогнат на бизнеса да се справи по-добре в тази ситуация. Първата мярка според КНСБ е държавата да даде на фирмите това, което са изработили, в това число и ДДС. На работещите предприятия от ключови области у нас да се отпускат евтини преференциални кредити.

От синдиката настояват минималната работна заплата да стане 260 лв., като в същото време не се намалява осигурителната тежест. „С падането на тавана на пенсиите, трябва да бъде освободен и таванът на обезщетенията за безработица. И те да станат 80% от реално вземаната заплата", каза още Димитров. Той допълни още, че трябва да се помогне на семействата, теглили кредит за жилище, в които впоследствие и мъжът, и жената са останали без работа. „Не бива да се обявявят за лоши платци", допълни синдикалистът.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Bavyat-zaplati-s-meseci-vuv-Varnensko-144393
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.