Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
250 лв. санкция за неподадена в срок декларация от самоосигуряващи се лица
Автор: Екип Varna24.bg 11:41 / 25.02.2010Коментари ()1342
© Varna24.bg
Глоба от 250 лв. дължат самоосигуряващи се лица, които не подадат в срок Декларация по образец за започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на трудова дейност. Санкцията влезе в сила от 1 януари 2010 г. с промените в Кодекса за социално осигуряване с оглед засилване на контрола по подаването на данни пред НАП.

Декларацията за регистрация на самоосигуряващите се лица се подава в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството в ТД на НАП, включително в офис на ТД, по местоживеене на задълженото лице. С този вид декларация се посочва вида на осигуряване при започване или възобновяване на дейност, както и промяната на основанието или идентификационния код, по който се провежда осигуряването.

Преди да подадат Декларация за започване на дейност, самоосигуряващите се лица, упражняващи свободни професии, занаятчийска дейност, земеделски производители и тютюнопроизводители, еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества, физически лица, членове на неперсонифицирани дружества, се регистрират в Агенцията по вписванията. Това става еднократно при започване дейността.

От 1 януари 2010 г. настъпиха много промени, увеличи се минималния осигурителни доход на 420 лв, процентите на дължимите осигурителни вноски, кодове за видовете плащания.

В улеснение на самоосигуряващите се лица НАП подготви пакет от документи, които се изпращат по електронна поща. Информация се получава също от кол-центъра на НАП на тел. 0700 18 700 на цената на един градски разговор.


https://www.varna24.bg/novini/varna/250-lv-sankciya-za-nepodadena-v-srok-deklaraciya-ot-samoosiguryavashti-se-lica-145029
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.