Френските багети вече са със статут на наследство на ЮНЕСКО | ||||||
| ||||||
Според Националната федерация на френските пекарни всяка година във Франция се изпичат повече от 6 милиарда багети, информира bTV. Въпреки това браншът има проблеми. От 1970 г. насам страната губи около 400 занаятчийски пекарни годишно – от 55 000 до 35 000 днес. Спадът се дължи на разпространението на индустриалните пекарни и супермаркетите. Френските багети са част от митологията на страната. Често срещана гледка е да се видят хора с няколко пръчки под мишница, които си отчупват от топлия край на хляба, докато излизат от пекарната. Истинската френска багета се определя от закон – тя получава официалното си име едва през 1920 г., когато официално се определя и минималното ѝ тегло от 80 грама. Максималната дължина пък на перфектната багета е 40 см. Митовете около френските багети са толкова големи, че дори самият Наполеон е замесен. Според една от историите той разпоредил хлябовете във Франция да се пекат в дълга форма, за да се пренасят лесно от войниците. Разбира се, тази история остава непотвърдена. |
Още по темата: | общо новини по темата: 6921 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/1154 ] следващата страница |