Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
10 000 варненци всяка година посещават психиатър
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 18.03.2010Коментари ()2169
©
10 000 души средно за година посещават кабинетите на психиатрите от доболничната помощ, каза управителят на Диагностично-консултативния център в МБАЛ „Св. Марина" доц. д-р Валентина Маджова. В центъра работят 13 специалисти психиатри, които най-често се сблъскват с неврози. Те се провокират най-вече от дълго трупано напрежение и постоянен стрес. „Във времето на икономическа криза, когато безработицата и безпаричието са често явление, е нормално неврозите да се увеличат", категоричен бе и доц. д-р Риналдо Шишков, ръководител на психиатричните клиники в МБАЛ „Св. Марина". Той допълни, че безсънието и дори честото главоболие са сред симптомите на нарушено психическо здраве. Твърде малко хора обаче са склонни да потърсят специалист заради тях, а това неминуемо води до задълбочаване на проблема, казват лекарите.

Въпреки очертаната тенденция за ръст на невротичните разстройства, амбулаторните прегледи на пациенти през изминалата 2009 г. се оказват с около 200 по-малко в сравнение с предходната. „Увеличават се хората, които не могат да си позволят да потърсят здравна помощ, защото остават без здравни осигуровки. Затова все по-често търсят директно спешна помощ, където прегледите са безплатни. Или просто не се лекуват", лаконично обясни ситуацията доц. Маджова.

Спад в приема на пациенти отбелязват и частните психиатрични кабинети. „Търсещите преглед са намалели при всички колеги. Заради кризата е ограничен броят на направленията, растат безплатните прегледи, а най-често хората просто не стигат до психиатър. Истинските поражения за психичното здраве на хората ще се усетят, когато кризата започне да отшумява", каза и психиатърът д-р Петя Мерджанова. С около 15% са орязани и направленията на семейните лекари, допълни картината зам.-председателят на местната колегия на Сдружението на семейните лекари д-р Евгени Гюрджев. Лекарите посочват и друга негативна тенденция - бедността и стресът много често отключват и хипертонии, диабет и язвена болест.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/10-000-varnenci-vsyaka-godina-poseshtavat-psihiatur-149841
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.