Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Топлофикация вдига цената заради съоръжения на чужди имоти
Автор: Екип Varna24.bg 12:42 / 19.03.2010Коментари ()891
© Varna24.bg
Увеличението на таксата за преминаване на инфраструктурни съоръжения през чужд имот ще създаде проблеми за варненското топлофикационно дружество, заяви изпълнителният директор на дружеството инж. Илия Николаев. Той допълни, че повишаването на таксата оскъпява новите инвестиции на компанията и директно влияе върху крайната цена на предлаганата от нея услуга. Инж. Николаев добави, че размерът на таксата от е увеличен от 5 на 30 лева, което не може да бъде обосновано. Той уточни, че таксата преминаване на инфраструктурни съоръжения през чужд имот касае включително и терени, които имат статут на публична общинска собственост.

Същевременно в Закона за енергетиката, чл. 67, ал. 2, се казва „Енергийните предприятия имат право безвъзмездно да използват мостове, пътища, улици, тротоари и други имоти - публична собственост, за прокарване, скачване, преминаване и поддържане на въздушни и подземни електропроводи, газопроводи, топлопроводи, водопроводи за енергийни цели, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи...".

Увеличението на таксата за преминаване на инфраструктурни съоръжения през чужд имот на територията на община Варна е въведено след промяна в наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, приета на последната сесия Общинския съвет по предложение на кмета Кирил Йорданов. С промяната са постановени следните цени за прокарване на съоръжения на инженерната инфраструктура - 30 лв. на линеен метър за топлопроводи и газопроводи, 12 лв. на линеен метър за електрически кабели и телефонни кабели и 21 лева на линеен метър за водопровод и канализация.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Toplofikaciya-vdiga-cenata-zaradi-suoruzheniya-na-chuzhdi-imoti-150189
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.