Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Трима гаснат в будна кома по болници
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 22.03.2010Коментари ()4574
© Varna24.bg
Животът на трима души в будна кома в момента се поддържа във всяка една от големите варненски болници. Във Военноморска болница от средата на януари е настанено 28-годишно момче, което пострада, след като се взриви камина по време на младежки купон. Случаят бе тиражиран във всички медии, но отшумя бързо. „Това е първият за тази година случай на будна кома в нашата болница. Момчето е настанено в отделението по реанимация. Пациентите в такова състояние са трудни за лечение и рехабилитация. Понякога заради залежаването развиват и декубитуси. Състоянието им не е толкова застрашаващо, просто съзнанието им е изключено", каза шефът на Военноморската болница д-р Ивайло Въжаров. През годините в здравното заведение инцидентно постъпвали пациенти в будна кома. През миналата година бил настанен и българският моряк, който се поболя тежко в Ирак и в крайна сметка не оцеля. „Човешкият живот няма цена, това са тежки пациенти, чието състояние остава често пъти без промяна с месеци и години", допълни още д-р Въжаров. Едва 5-10 дни се полагат по рехабилитационна пътека за тези болни, след това никой не поема грижата за тях, освен близките им, допълват лекарите.

В клиниката по реанимация на МБАЛ „Св. Анна" от средата на януари, след катастрофа лежи и 21-годишният Дарин Тодоров, бивш футболист на варненския тим „Спартак" и настоящ състезател на „Волов" - Шумен. Третият пациент в будна кома се намира в интензивното неврологично отделение на МБАЛ „Св. Марина", който е на възраст над 30 години. Ръководителят на отделението д-р Филип Киров уточни, че при тях по-често лежат пациенти, които изпадат в това тежко състояние след инсулти. За него най-сериозният проблем на пациентите и техните близки е, че няма клинична пътека, по която да се лекуват. При мозъчните инсулти също има пациенти, които стигат до хронично вегетативно състояние, което изисква изключителни грижи. „Самият проблем за гледането на тези хора след травма, инцидент или инсулт не е уреден от нашето здравеопазване. Тези пациенти често страдат от тежки инфекции, хранят се със специална храна. Когато говорим за будна кома, проблемът е най-добре решен в богатите държави", каза д-р Киров.

Никой не знае колко българи гаснат у дома или в болници в будна кома. Понякога това състояние продължава години, понякога болестта е толкова силна, че унищожава човека бързо.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Trima-gasnat-v-budna-koma-po-bolnici-150621
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.