Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
20% от пшеницата наводнена
Автор: Екип Varna24.bg 10:29 / 23.03.2010Коментари ()859
© Varna24.bg
20% от посевите с пшеница във Варненско са наводнени. Есенниците са дали фира заради голямото количество паднал сняг, а след това и дъжд в региона в началото на месеца. Почвената влага на места е достигнала 90-95% на дълбочина 2 метра, което е довело до загниване на част от реколтата.

Влагата в същото време обаче ще спомогне за много добър добив при останалите 80% от посевите. Това съобщиха от варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Според агрометеоролозите почвената влажност ще допринесе тази година добивите да стигнат до 500 кг от декар. Те уточниха, че в последните години има тенденция за засушаване на почвата и макар и неравномерни валежите са от полза за реколтата.

Освен посевите са пострадали лозовите насаждения и плодните дръвчета - череши, праскови и кайсии. Проблемите при тях са следствие на януарския мраз. Плодните им пъпки се образуват тогава и заради студа са окапали, обясниха специалистите. Във варненските общини Суворово и Дългопол, които са традиционни производители на овошки, загубите били около 10 на сто. В сравнение със замръзналите дървета в северната част на страната, обаче щетите били поносими. С 10% по-малко ще бъде добивът и от лозовите насаждения в региона. На места в страната щетите достигали до 100%, затова не можело да се каже, че Варненска област е много пострадала. Бадемите, които цъфтят първи, пък са били неприятно изненадани през март. От мартенския сняг съцветията им са измръзнали. И при тези дръвчета се очаква 10 на сто по-нисък добив.

 

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/20-ot-pshenicata-navodnena-150984
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.