Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Протестиращите бездомници обявиха гладна стачка
Автор: Екип Varna24.bg 13:43 / 26.03.2010Коментари ()2105
© Impact Press Group
Гладна стачка обявиха три семейства, които до 31 март трябва да напуснат дома за временно настаняване „Д-р Анастасия Железкова". Общежитието, в което живеят около 80 души, се затваря за ремонт и ще отвори врати отново през есента.

Бездомниците заедно с децата си издигнаха пред Община Варна плакати „Искаме дом" и „Не можем да учим на улицата". Те настояха за среща с кмета Кирил Йорданов, който да им разреши жилищните проблеми и да им съдейства за работа.

52-годишният Георги Георгиев беше дошъл на протеста заедно с 11-годишния си син. Освен него мъжът има още един непълнолетен и трима по-големи синове. Жена му е починала. От няколко години цялото семейство живее в общежитието като никой не работи. Георги събира хартия и бутилки от казаните, като изкарва на ден около 5-6 лв. С тях купува няколко хляба и маргарин. Другият му доход са детските надбавки, които получава за двамата си непълнолетни сина. Понякога го наемат като хамалин или да почиства мази и дворове. Безработен е от няколко години, а преди това е работил като шофьор, стругар, заварчик и тенекиджия. Заплашва да се хвърли от вълнолома и да остави децата си на държавата, ако остане на улицата. Единственият вариант, където да се подслони с децата си, е при майка му, която живее в гарсониера.

40-годишните Галя и Йордан Йорданови бяха довели пред общината 11-годишната си дъщеря. Те живеят в общежитието от три години, като преди това са били настанени в общинско жилище. Мъжът е безработен от две седмици. Преди това е работил като охрана, шофьор и хлебар. Жена му, която има импланти в крака си, по професия е готвач. Заради здравословните си проблеми през последните години обаче си намирила работа през летния сезон като продавачка и гладачка в обществена пералня. Дъщеря им Вилияна е в пети клас, но са я спрели от училище, докато не им се разрешат жилищните проблеми. Преди да се нанесе в общежитието, семейството е прекарало на улицата около седмица, през която е нощувало във входове и по градинки. Твърдят, че няма къде другаде да отидат и отново ще останат на улицата.

Целият род на 30-годишната Катя Илиева е настанен в общежитието. Тя живее заедно със съпруга си и 5-годишната им дъщеря. Стаи имат още родителите й и осемте й братя и сестри. Катя беше дошла само с детето си на протеста, тъй като мъжът й бил на работа. Семейството живее в социалния дом от пет години. Доходът му е около 350 лева месечно. След раждането си Катя не е работила. Няма професия, твърди, че може да работи всичко, но не се затруднява да посочи какво точно. Роднините на Катя се срамували да живеят в дома и въпреки че имат там стаи, нощували на други места.

Настанените в общежитието си живеят като през комунизма и не плащат наем, ток и вода, заяви Здравко Марков, шеф на общинската дирекция "Здравно и социално развитие". Максималният срок, за който семействата могат да бъдат настанени, е шест месеца. Въпреки това много от тях живеят в дома от години. Според Марков някои от настанените могат да излязат на свободен наем, защото работят и получават добри заплати. За най-бедните ще бъде търсено решение в следващите дни.

Източник: Дарик




Още по темата: общо новини по темата: 5
01.04.2010 »
31.03.2010 »
30.03.2010 »
26.03.2010 »
23.03.2010 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Protestirashtite-bezdomnici-obyaviha-gladna-stachka-152016
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.