Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Над 500 творби участват в конкурс "Душата на един извор"
Автор: Екип Varna24.bg 12:50 / 13.04.2010Коментари ()854
217 картини и 328 литературни произведения на млади български творци от цялата страна прие журито на националния конкурс за художници и литератори „Душата на един извор". Състезанието е биенале, посветено на художника Жорж Папазов и изкуствоведа Кирил Кръстев, и се организира за шести път от община Ямбол, „Овергаз" и фондация „Млада България".

Млади таланти от Варна са представили 45 творби. Кандидатите от София участват със 77 произведения. Следват младежите от Ямбол -34, Пловдив -32, Бургас -23, Кюстендил -19, Велико Търново -16. Състезателите са разделени в две възрастови групи - от 15 до 19 години, и от 20 до 25 години. Победителите ще станат ясни на 3 май 2010 година, а награждаването е на 28 май в художествената галерия „Жорж Папазов" в Ямбол, съобщиха от дирекция „Публични комуникации".

Всяка от дисциплините ще бъде оценявана от авторитетно петчленно жури. В раздела за изобразително изкуство това са професор Иван Газдов, художникът Вилиам Китанов, Деян Калайджиев, изпълнителен директор на „Овергаз Юг" АД, Мая Антова и Тана Богданова. В журито за категория „Литература" са творецът и издател Иван Гранитски, писателят Христо Карастоянов, поетът и председател на ямболското дружество на писателите Тенко Тенев, поетесата Илиана Илиева и Мая Виденова, изпълнителен директор на фондация „Млада България".

Най-добрите творци в двете категории ще получат по едногодишна стипендия за обучение. Наградата за сребърните медалисти е 800 лева, а за класиралите се на трето място - 600 лева. В петия конкурс биенале през 2008 г., четири от дванадесетте големи награди бяха спечелени от варненци.

В досегашните пет издания на конкурса участваха над 2500 младежи от цялата страна. С „Душата на един извор" организаторите се стремят да открият млади таланти в словото и изобразителното изкуство и да поощряват развитието им.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Nad-500-tvorbi-uchastvat-v-konkurs-Dushata-na-edin-izvor-155808
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.