Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Гъби от пазара пратиха семейство в болница
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 17.04.2010Коментари ()1595
©
Заради култивирани гъби семейство се озовало в Токсикологията на военно-морска болница във Варна. Мъжът и жената купили печурки от пазара. Те ги сготвили с пиле, но вчера сутринта и при двамата започнало повръщане, съпроводено с други характерни симптоми за гъбно или хранително отравяне, допълниха лекари. Първият зов за помощ на младите хора бил отправен към Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве във Варна. Оттам ги насочили към семейния лекар или към Токсикологията, тъй като дори и по телефона си личало, че мъжът не се чувства добре, уточниха от инспекцията.

„Действително още сутринта дойдоха двама пациенти с отравяне от гъби. Казаха, че са яли култивирани печурки. Веднага бяха предприети обичайните медицински процедури за такива случаи", каза началникът на Клиниката по токсикология доц. д-р Снежа Златева. Тя бе категорична, че и ядливи култивирани гъби могат да отделят токсични вещества и да доведат до по-леко отравяне, ако са престояли повече време. Всичко зависело, както от начина на съхраняване на деликатеса, така и от това колко време са престояли и какво количество е поето, тъй като гъбите били тежка храна. На практика токсиколозите не могли да установят какви токсини са провокирали появилите се неприятни симптоми, тъй като младото семейство не пожелало да остане в здравното заведение за лечение, а ползвали услугите на медиците амбулаторно. Лекарите смятат, че е възможно поводът за неразположението им да е и пилето, но семейството било категорично, че е по-скоро от гъбите.

Извършват се тематични проверки на продаваните в магазинната мрежа и по пазарите плодове, зеленчуци, а в това число и на гъбите, каза д-р Пенка Димитрова, началник на отдела за здравен контрол в РИОКОЗ-Варна. „Инспектираме къде са произведени храните и дали това е обозначено при предлагането им. Следим и при какви условия се съхраняват и в какви опаковки се предлагат", каза д-р Димитрова. Тя е помолила пострадалите да представят касов бон за закупените продукти, за да могат да направят проверка на мястото, откъдето са взети гъбите.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Gubi-ot-pazara-pratiha-semeistvo-v-bolnica-156799
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.