Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пращат чужденците от морето на културни турове
Автор: Екип Varna24.bg 09:29 / 19.04.2010Коментари ()13806
© Varna24.bg
Чуждите туристи, които пристигат във Варна и курортите по Черноморието, ще бъдат пращани и на културни обиколки. Това е част от виждането на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА) за развитието на културния туризъм у нас. Идеята е в предлаганите дългосрочни ваканционни пакети за морето да се вкарват и еднодневни или двудневни екскурзии до дестинации, известни с културните си забележителности. Така чужденците освен от масовия плажен туризъм ще започнат да се интересуват и от нашата култура и история. Така страната ни пък ще се превърне и в целогодиша дестинация.

Всичко това разказа изпълнителният секретар на АБТТА Мая Филипова по време на VII Международно изложение „Културен туризъм 2010", което се проведе във Велико Търново. Тя допълни, че АБТТА и сега препоръчва на своите членове да вкарват екскурзии с културна насоченост в пакетите, които предлагат. Според Филипова културният туризъм ще доведе и различен тип почиващи. От него ще се възползват нетрадиционните за България целеви групи от младежи, пенсионери, хора с увреждания и семейства с ниски доходи. За да се реализира идеята обаче, трябва да бъде изградена и съответната инфраструктура до културните и археологическите забележителности.

В края на май АБТТА поема председателството на Европейския комитет на турооператорите и туристическите агенти, стана ясно още на изложението. Родната браншова организация държи 10 процентов дял от доведените чужди туристи у нас. В нея членуват над 100 туроператорски фирми и агенти, отчете Иляна Щерева, отговаряща за регионалните структури на АБТТА. Асоциацията държи над 80% от дела за продажба на самолетни билети, което представлява над 121 млн. евро, допълни Щерева.

На изложението във Велико Търново и морската столица представи възможностите си за културен туризъм. Съкровища от Средновековна Варна са подредени в реставрирания хан на известен търновски търговец от миналото. Изложбата е организирана от Регионалния исторически музей - Варна, и е разположена в 3 зали на втория етаж на сградата. В съседство, на същия етаж, в две помещения са изложени и оригинални икони от Черноморието. Експозицията ще остане в старопрестолния град до края на лятото.

Източник: в. "Позвънете новини"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Prashtat-chuzhdencite-ot-moreto-na-kulturni-turove-157091
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.