Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Органът на Фестивалния комплекс оживява в симфоничен концерт
Автор: Екип Varna24.bg 09:17 / 21.04.2010Коментари ()895
© Varna24.bg
За първи път във Фестивалния и конгресен център този петък музика за орган ще прозвучи с голям симфоничен оркестър. Заедно с варненската филхармония в голямата зала на комплекса ще се изяви младият Вилимас Норкюнас (1981) от Литва, който живее и работи в Австрия.

Литовецът ще има възможност да демонстрира качествата си на виртуоз, изпълнявайки премиерно за нашата страна произведение - Концерт за орган и оркестър, опус 137 от Йозеф Райнбергер. Заедно с органиста от Виена идва и роденият във Варна диригент Светослав Борисов (1978).

Впечатляващата програма включва още Увертюра от „Сватбата на Фигаро" от Моцарт и Симфония №6 „Пасторална" от Бетовен. Двамата музиканти се познават от Университета по изкуствата в Грац, където Вилимас Норкюнас в момента учи хорово дирижиране.

Последният още не е видял инструмента във ФКЦ, но знае, че е направен от същия строител, както и този във вилнюската Катедрала, който добре познава. На нарочна пресконференция днес той сподели, че мечтата му е да основе ансамбъл за ренесансова музика.

Неговият колега пък, диригентът Светослав Борисов, който прави блестяща кариера в Австрия, обоснова избора на Райнбергер като каза, че идеята е била да прозвучи нещо по-непознато. Това е един романтичен концерт за орган, не барокова музика, която по-често се изпълнява у нас, поясни Борисов.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Organut-na-Festivalniya-kompleks-ozhivyava-v-simfonichen-koncert-157636
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.