Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Панелките поевтинели с 4,8 на сто
Автор: Екип Varna24.bg 12:12 / 21.04.2010Коментари ()832
© Varna24.bg
През първото тримесечие на 2010-а се наблюдава интересна тенденция при цените на имотите. Прави впечатление, че темпът на спад в цените на панелните жилища изостава от този на новото и монолитното строителство в София. Цените на панелните имоти са поевтинели едва с 1,24% спрямо последното тримесечие на м.г. според данни на „Форос" на фона на спад 4,7% за новото строителство и 4,2% за монолитните жилища.

Това може да се обясни с две неща. Стартиралото по-рано и по-силно поевтиняване на панелките в столицата след резкия спад на интереса към тях при старта на кризата и закъснелите реакции на строителите по повод на намаляване цените на новите жилища, предлагани от тях.

Напълно противоположна е пък тенденцията в някои други от водещите градове като Варна и Велико Търново. В морската столица панелките са поевтинели с 4,8% през първото спрямо четвъртото тримесечие на м.г. на фона на спад 1,7% в цените на новите жилища и едва 0,2% за монолитните, предаде profit.bg.

Най-силно понижение са регистрирали панелните жилища във Велико Търново през първите три месеца на т.г., загубили 7,4% от стойността си. По отношение на кварталите в столицата най-силно понижение са отбелязали имотите в „Лозенец" с 10,7%, както и в „Изток" - 8,5% през първото спрямо четвъртото тримесечие на м.г.

Това донякъде също е логично на фона на това, че кварталите са едни от най-скъпите за покупка на недвижим имот, което в условията на криза предопределя рязкото намаление на интереса към жилищата там. Във Варна кварталът с най-голямо понижение на цената е Спортна зала - 21,14%, следван от „генералите" с 12,5%. В Бургас цените в идеалния център са загубили едва 5,7% от стойността си.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Panelkite-poevtineli-s-4-8-na-sto-157739
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.