Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненските школа - апатични към устойчивата енергия
Автор: Екип Varna24.bg 10:16 / 26.04.2010Коментари ()606
© Varna24.bg
Само едно варненско училище - Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, взе участие в обучение за устойчивата енергия. Семинарът се организира по финансиран от норвежкото правителство проект, наречен „Spare България". Той цели ограмотяване на учители и домакинства по темите за възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност с оглед предприемане на мерки за намаляване емисиите на парниковите газове. По проекта се работи от около година, като до момента са обхванати 140 училища в страната, от които са обучени поне по двама преподаватели.

Интересът от варненските учебни заведения е малък, заяви Илиян Илиев, координатор на проекта за Източна България.Той посочи, че в първия семинар в морската столица миналата година са се включили 4-5 школа от общината, което на фона на общия им брой е твърде малък процент.

Слаб бил интересът на варненските училища и към организирания в рамките на „Spare България" национален конкурс за училищни проекти за енергийна ефективност. Оценяването по него вече е приключило, а на първо място е класиран проект на 10-годишен ученик от Велико Търново, който е изчислил колко би пестила общината от осветлението на Стамболовия мост, ако премине на фотоволтаично захранване.

Работата по проекта ще продължи с обучения на домакинствата, в които се вижда голям потенциал за подобряване на енергийната им консумация. Те могат да бъдат стимулирани с данъчни облекчения при въвеждането на мерки за енергийна ефективност.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenskite-shkola-apatichni-kum-ustoichivata-energiya-158806
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.