Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
България се включи в Европейската имунизационна седмица
Автор: Екип Varna24.bg 09:41 / 29.04.2010Коментари ()321
© Varna24.bg
В РИОКОЗ хората без лични лекари могат да се имунизират безплатно
За поредна година България се включи в Кампанията „Предпази, защити, ваксинирай", чийто акцент е повишаване съзнанието и знанието на обществото за важността на имунопрофилактиката.

Повече от век след появата на първите ваксини, те продължават да бъдат в основата на научния и медицински прогрес. Изследванията при ваксините никога не са били толкова активни и иновативни, както днес. Ваксините обединяват и движат последните открития в имунологията, генетиката, молекулярната биология и биоинформатиката. Това позволява ваксините да се насочат към нови заболявания, а изследванията към по-пълното изучаване и разбиране на самите болести. Утре ваксините ще могат не само да ни предпазват, но и да лекуват някои болести, като алцхаймер, рак и зависимости. Изследванията, свързани с ваксините, стимулират развитието и на новите технологии, които подобряват безопасността, ефикасността и приемането на ваксините.

През ХХ век бе направен значителен прогрес към придобиването на контрол върху много от болестите, за които има ваксини. Едрата шарка бе изкоренена, полиомиелитът е почти изкоренен, а морбили и други болести сред деца под 5 години са намалени до рекордно ниски нива, благодарение на приложението ваксините. През втората половина на ХХ век изследванията в сферата на ваксините постигнаха нови резултати и бяха въведени много нови ваксини, като например срещу хепатит В, хемофилус инфлуенце тип b, пневмококови и менингококови инфекции, грип, хепатит А, варицелa, херпес зостер, ротавирусна инфекция и човешки папиломен вирус (HPV).

Днес ваксините се насочват не само към инфекциозните болести, но и към заболявания, индиректно свързани с инфекциозните заболявания като ракът (рак на черния дроб, причинен от Хепатит В, рак на маточната шийка, причинен от HPV).

Имунизациите са едновременно най-безопасният и ефективен начин за предпазване от остри заразни заболявания и последствията от тях - трайни увреждания, дори смърт. Ваксините отговарят на най-високите стандарти за безопасност, тъй като се прилагат на големи групи от здрави хора.

Задължителните имунизациите от Имунизационния календар на България се предоставят безплатно на всички български граждани. Във всяка Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве функционира Имунизационен кабинет, в който се обхващат подлежащите на имунизации лица без избран личен лекар.

Само доброто взаимодействие между родителите, личните лекари и епидемиолозите от РИОКОЗ може да осигури висок имунизационен обхват и да предотврати възникването на опасни заразни заболявания.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Bulgariya-se-vklyuchi-v-Evropeiskata-imunizacionna-sedmica-159590
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.