Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Българин взе награда за арменско есе във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:02 / 29.04.2010Коментари ()859
Доцент Христо Ганев написа най-силното и вълнуващо есе в словесната надпревара на тема „Минало, настояще и бъдеще на Арменската общност", организирана от Арменското църковно настоятелство към храм „Свети Саркис" във Варна.

Той надви конкурентите си от Варна, Пловдив и Бургас с прецизна ретроспекция на арменския бит и култура във времето през вековете - до днешни дни, и авангардното си предложение за изграждането на паметник на българо-арменската духовност.

Концепцията на варненеца предвижда монументът да представлява композиция от създателя на арменската азбука Месроб Мащоц, поставил ръце на раменете на равноапостолите - създатели на славянската писменост и култура братята Кирил и Методий.

Второ място журито, председателствано т проф. Людмила Стоянова, отреди на есето на Флора Агоп Вартанян. Трета награда получи разработката на Силва Киркор Бейлерян.
Литературното състезание бе посветено на 95-ата годишнина от арменския геноцид. Основни организатори на есеистичната надпревара са председателят на Арменското църковно настоятелство във Варна Антраник Шакариян и именитият адвокат г-н Масис Хаджолян.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Bulgarin-vze-nagrada-za-armensko-ese-vuv-Varna-159791
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.