Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Правят безплатни прегледи в Деня за борба с астмата
Автор: Екип Varna24.bg 09:12 / 04.05.2010Коментари ()608
© Varna24.bg
От 10:00 до 16:00 часа в два пункта - пред входа на Морската градина и в двора на Медицински университет - Варна, ще бъдат консултирани болни от бронхиална астма и ще се анкетират граждани със суспектни клинични данни за бронхиална астма, съобщиха организаторите на акцията. Ще се извършват и скринингови изследвания на белодробната функция.

Мероприятията са по повод Световният ден за борба с астмата, под егидата на Световната здравна организация, който се отбелязва всяка година от 1998 г. насам. Целта на този ден е да се подчертае необходимостта от ранна диагноза и своевременно, адекватно, индивидуално лечение. Темата на Световния ден за борба с астмата тази година е "Можете да контролирате Вашата астма!". Целите на Глобалната инициатива за борба с астмата е намаляване на хоспитализациите на болните от бронхиална астма през следващите 5 години с 50%.

В България отбелязването на този ден се организира от Националното дружество по белодробни болести, Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА), която е член на Европейската федерация за астма, алергии и ХОББ и клиниките по белодробни заболявания.

В света има над 300 милиона души, които боледуват от бронхиална астма. Налице е тенденция към зачестяване на заболяването във всички възрастови групи, особено сред децата. При късно започнало и неправилно лечение, заболяването хронифицира и налага чести хоспитализации, отсъствия от училище и работа, временна и трайна нетрудоспособност, влошава се качеството на живот.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Pravyat-bezplatni-pregledi-v-Denya-za-borba-s-astmata-160623
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.