Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Данчо Симеонов атакува президентско село в община Дългопол
Автор: Екип Varna24.bg 14:22 / 05.05.2010Коментари ()1116
© Varna24.bg
Серия от криминални сюжети в историята по създаването на село Дебелец в община Дългопол откри областният управител на Варна Данчо Симеонов. По този повод той вече е сезирал следствието и прокуратурата, предавайки събраните материали по случая, стана ясно от днешната му пресконференция.

Преди да бъде възстановено с указ на президента през 2007 г., село Дебелец е ликвидирано заради строежа на язовир Цонево през 1967 г. Две години по-късно хората били изселени и обезщетени за имотите си. През 1979 г. пък тръгва проект за туристически комплекс „Дебелец" и е направена част от туристическата база.

През 1992 се появила заповед за възстановяване на селото, издадена от тогавашния кмет Кръстинка Генова, въпреки че собствениците вече били обезщетени от държавата и повечето от тях живеели в Тополи и Езерово. В бившето село пък се настанили роднини и близки на кметицата, както и хора от администрацията на община Дългопол.

С молбата до областна управа за промяна на собствеността от 2007 г. била приложена и подписка от 53 лица, живеещи постоянно край язовира. Само 7-8 души от подписалите се обаче наистина имали имоти там, други притежавали бараки и фургони, работели като пазачи на комплекса и т.н.

Друг фрапиращ пример, който даде Симеонов, е, че в 11 имота на брега на язовира се строи, въпреки че повечето попадали в зона, където това е абсолютно забранено. Как са придобили собствеността си там, все още не е ясно. Ще направим всичко необходимо държавата да върне собствеността си, категоричен бе губернаторът.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Dancho-Simeonov-atakuva-prezidentsko-selo-v-obshtina-Dulgopol-161081
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.