Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Общината мудна в информационното обслужване, според фондация
Автор: Екип Varna24.bg 16:55 / 12.05.2010Коментари ()716
© Varna24.bg
Община Варна дава достъп до информация в около 25 дневен срок, макар че максималният срок за това е 14 дни, посочи д-р Гергана Жулева изпълнителен директор на фондация „Програма достъп до информация". Питането е било относно перо на бюджета свързано с обучението на служители по Закона за достъп до информация. Според Жулева това е информация, която би трябвало да бъде публикувана на сайта на общината и трябва да бъде предоставяна в много по-кратки срокове, тъй като е налична. Същото заявление е било пуснато до 500 институции на изпълнителната власт в цялата страна, каза още Жулева. Тя допълни, че вече са изминали 98 дни и има отчетени около 40 % отговори. Това показва, че все още няма нормален ред за работа с електронни заявления, каза още шефката на фондация „Програма достъп до информация".

Фондацията е помогнала за прокарването на Закона за достъп до обществена информация през 2000 година и подобряването му през 2008 година. Приемането на закона почти е съвпаднало по време с приемането на Конвенцията за достъп до официални документи от Съвета на Европа. България е сред 47-те членки на Съвета на Европа и е била сред 15-те участвали в изготвянето на документа. До момента са се разписали 12 членки, от които 2 са ратифицирали конвенцията, посочи Жулева. Необходимо е ратифицирането от 10 членки, за да влезе в сила документът.

Основните публични институции, които са задължени да предоставят информация, са тези на изпълнителната власт, а тези на законодателната и съдебната, доколкото изпълняват административни функции. При подаването на заявление не би трябвало да се изискват мотивите за запитването и формалностите трябва да бъдат сведени до минимум. Това са само част от точките, които са посочени в конвенцията.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtinata-mudna-v-informacionnoto-obsluzhvane-spored-fondaciya-162550
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.