Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
От самолет хвърлили откупа за "Сейнт Джеймс Парк"
Автор: Екип Varna24.bg 09:51 / 15.05.2010Коментари ()1171
©
Откупът за освобождаването на танкера бил хвърлен от самолет на палубата рано сутринта в четвъртък, съобщиха от военноморската мисия на ЕС в района на Сомалия "Аталанта". Не е ясно обаче колко долари е имало в сака. От "Аталанта" посочиха единствено, че банкнотите са предадени над пиратската база Гаракаад, където е бил закотвен за последно британският "Сейнт Джеймс парк". По всяка вероятност там се намира и другият кораб на британската компания "Зодиак" - "Ейшън Глори", на борда на който има 8 българи. "Той все още не е освободен, но работим по въпроса", съобщи премиерът Бойко Борисов.

Преди да освободят британския танкер "Сейнт Джеймс парк", пиратите го напълнили с храна и вода и дори сложили и агнешко на борда за моряците.

"Освобождаването на моряците ни бе най-радостната новина за нас и близките им", заяви вчера българският представител на английската фирма "Зодиак" кап. Продан Раданов. По думите му първата задача на фирмата била да уведоми всички роднини на българите. Съпруги и синове се чули с пленниците по сателитен телефон и през сълзи питали дали са добре, или са ранени. "Живи сме, пуснаха ни, обичам ви", било първото, което българите казвали на близките си.

"Екипажът и корабът ще бъдат посрещнати от представител на "Зодиак" и след смяната нашите момчета ще се завърнат със самолет във Варна", каза още кап. Раданов. Моряците ще преминат и през медицински прегледи, а фирмата ще финансира лечението им, ако има нужда. От "Зодиак" не са преставали да плащат заплати през последните 5 месеца. Допълнителното възнаграждение за времето, прекарано в плен, ще се уточнява по-късно. В момента петимата моряци плават към най-близкото пристанище на Арабския полуостров.

Кап. Раданов допълни, че след пленяването на двата им кораба "Зодиак" е взела мерки за сигурността на останалите си съдове и те вече са с въоръжена охрана на борда.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 149
07.10.2010 »
17.09.2010 »
16.09.2010 »
15.09.2010 »
15.09.2010 »
15.09.2010 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Ot-samolet-hvurlili-otkupa-za-Seint-Dzheims-Park-163189
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.