Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Едва двама варненци с инсулинови помпи
Автор: Екип Varna24.bg 10:33 / 15.05.2010Коментари ()1276
© Varna24.bg
Единици са диабетиците у нас, които поддържат заболяването си чрез най-модерната технология - помпа за инсулин, която „пести" боденето по няколко пъти на ден. Машинката е скъпа - най-елементарният апарат струва около 4000 лв. Най-модерният, който показва в реално време стойностите на кръвната захар 288 пъти на ден, коства 10000 лв. „Това е само цената на апарата, но месечното му поддържане е от 120 до 450 лв.", каза доц. д-р Ивона Даскалова, председател на Българската диабетна асоциация и ръководител на Клиниката по ендокринология във Военномедицинската академия в София. Вчера и днес край Варна се провежда V национален конгрес на Българската диабетна асоциация с международно участие, в който се включиха над 200 специалисти.

Доц. Даскалова посочи, че много малка част от българите с диабет могат да си позволят инсулинова помпа заради цената й и заради това, че здравната каса не поема нито лев от стойността на поддръжката на апарата.

Оказа се, че във Варна само двама-трима души с това заболяване ползват инсулинова помпа. За сметка на това в края на юни в МБАЛ „Св. Марина" ще бъде открит Център за обслужване на пациенти с инсулинови помпи. „До момента няма звено, което да покрива обслужването им, защото трябва да бъдат точно спазени параметрите на инсулина и скоростта, с която се вкарва", каза ръководителят на Детското направление в болницата доц. д-р Виолета Йотова. Тя допълни, че се подготвя искане до здравната каса до поеме част от консумативите за помпите на децата, които идват в повече за бюджета на едно семейство.

На практика инсулиновите помпи са въведени преди 34 години, но са сравнително скъпа терапия. „С тях обаче се постига добър контрол и се забавя развитието на усложненията", допълни доц. Даскалова.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Edva-dvama-varnenci-s-insulinovi-pompi-163210
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.