Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Погват сергиите с тениски на Златни пясъци
Автор: Екип Varna24.bg 10:20 / 21.05.2010Коментари ()776
© Varna24.bg
Масови проверки на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Патентното ведомство започват през идните дни във варненските курорти. Това съобщи във Варна шефът на КЗП Дамян Лазаров. „Акцентът на проверките на временните сергии, предлагащи дрехи и обувки, ще е върху Северното Черноморие", уточни той. „Комисията ще проверява качеството на стоките, а Патентното ведомство ще следи за марките, които се предлагат", допълни Лазаров. Следващата седмица стартира и акция за проверка на категоризацията на обектите по Черноморието. Миналото лято е имало фрапиращи случаи. Хотели се рекламирали като 3 и 4-звездни, а в стаите не са имали даже телевизори и минибар, каквито са изискванията за тези категории. Според шефа на КЗП това лято проблеми ще има и с категоризацията на временните обекти. „Комисията ще е безкомпромисна към тези, които се опитват да хитруват и работят без удостоверение за категоризация или поне започната процедура за това", закани се Лазаров. „Ако не са разкрили процедура, ги затваряме, ако работят с временно удостверение повече от два месеца, пак ги затваряме", отсече той. Акциите започват идния понеделник и ще продължат, докато проблемът не се изчисти.

Безопасността на плажовете също е акцент в контролната дейност. Според наредбата за категоризация на плажните ивици се въвежда изискване на всеки подход към тях да има указателни табели с информация дали плажът е охраняем, кой го стопанисва и прочие полезни за туристите неща. Голяма част от браншовиците са декларирали, че на табелите ще изпишат и телефон за връзка с КЗП, въпреки че нормативната уребда не ги задължава да го правят.

Оферти за почивки с безброй екстри, но на ниски цени, които се публикуват в мрежата, също ще се проверяват. „Модната в кавички тенденция да се мами с атрактивни интернет оферти трябва да се преустанови в зародиш", посочи Лазаров. Той уточни, че по такива случаи се работи съвместно със специализирани органи на МВР. За тях ще се разчита на сигнали от туристическия бранш, от медиите и от самите клиенти.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Pogvat-sergiite-s-teniski-na-Zlatni-pyasuci-164613
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.