Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
96% от българите не ползват предпазен колан на задната седалка
Автор: Екип Varna24.bg 12:26 / 22.05.2010Коментари ()940
©
Близо 96 на сто от българите не ползват колан на задната седалка, съобщи Владимир Тодоров от Българската асоциация на застраховани при катастрофи. От КАТ отчитат, че интензивността на пътя нараства през летния сезон. Близо 300 човешки живота е можело да бъдат спасени, ако жертвите на катастрофи са ползвали колани. Други 3000 човека биха избегнали сериозни травми.

От асоциацията посочват, че са мит твърденията, че при преобръщане на автомобил коланът пречи на човека да излезе от возилото или, че е безсмислено ползването на детски столчета и колани на задните седалки. Несериозно оправдание от страна на водачите е, че коланът им пречи да шофират. От БАЗК обясняват, че ако в продължение на седмица редовно се поставя колан, с него се свиква. При ползване на колан опасността от смъртен изход или тежка травма при катастрофа е три пъти по-малка. Животът на пътниците е по-застрашен от този на водача, за това е изключително важно да слагат коланите си.

Близо 2 млрд. лв. са преките и косвените загуби за държавата при катастрофи за година. Това са разходи за болнично лечение на пострадали и ликвидирани на последици. За неползване на колани миналата година са съставени близо 66 000 наказателни постановления и 6500 фишове, отчитат от КАТ.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/96-ot-bulgarite-ne-polzvat-predpazen-kolan-na-zadnata-sedalka-164887
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.