Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Търсят нови организми в Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 10:27 / 26.05.2010Коментари ()953
© Varna24.bg
Научноизледователски екип от Института по океанология към БАН във Варна и международни учени ще дирят нови организми в Черно море. Те стартираха вчера експедиция с научно-изследователския кораб „Академик". Очакваме да открием много нови низши организми и за пореден път да опровергаем становището, че Черно море под 100 - 150 м е необитаемо заради силната концентрация на сероводород, коментира акад. Васил Големански от БАН. В последните години при няколко проучвания са открити безкислородни бактерии и около 30 вида низши безгръбначни, които обитават тези води. Той добави, че с този проект ще се позволи да се научат и доста нови неща за биоразнообразието на Черно море. До сега то е проучвано предимно на организмово ниво и много по-малко на генетично. Оказва се обаче, че много от обитателите на нашето море си приличат и са напълно идентични по външни белези. Когато се задълбочат изследванията за генетиката, ще се разкрият двойниците им, коментира ученият.

До момента в българските акватории са идентифицирани около 2300 вида животни. Очаква се техният брой да се увеличи значително, добави академикът. В продължение на 3 дни изследователите ще събират денонощно проби от дълбоководната станция край Галата. След това те ще бъдат проучени в новата лаборатория в Института по океанология. Тази експедиция е много важна, защото вероятно ще даде и ключа за разшифриране на генетичната близост между организмите в Средиземно и Черно море, добави академикът.

В експедицията ще вземат участие общо 18 учени. Половината ще са българи, а останалата част чужденци - французи, норвежци, швейцарци и британци. Проучванията са част от международния проект „Биомаркс", финансиран от Европейската комисия. Първоначално страната ни не е вкючена в него, но благодарение на контактите на акад. Големански чужденците разширяват обхвата на изследванията и в Черно море. Въпреки това участието на нашите учени е финансирано от националния бюджет.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Tursyat-novi-organizmi-v-Cherno-more-165597
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.