Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бебе почина, майката избягала от болница
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 03.06.2010Коментари ()915
©
6-месечно бебе от Варна починало вчера рано сутринта в съня си. Майката се натъкнала на бездиханното телце на дъщеричката си Севим Миленова, когато решила да го нахрани. 19-годишната млада жена изпаднала в нервна криза, заради което бил повикан и екип на Центъра за спешна и неотложна помощ. Сигналът бил получен в 6,19 ч., а озовалите се на място медици констатирали смъртта на малкото момиченце.

Само 10-ина дни по-рано бебето и неговата майка, които живеят в кв. „Пробуда", били настанени в Детската клиника на МБАЛ „Св. Марина" във Варна. Детето било прието на 20 май с диагноза „остър бронхиолит", каза вчера шефът на Детската клиника доц. д-р Виолета Йотова. „Детето е боледувало поне от 4-5 дни и е постъпило в увредено общо състояние и с данни за анемия. Рентгеновата снимка не е показала данни за пневмонични промени на белия дроб", допълни още доц. Йотова. В анамнезата на Севим е записано, че бебето не е посещавало детска консултация и няма необходимите задължителни имунизации, допълниха от болницата. Детето веднага е било поставено на системи и е започнато адекватно лечение с антибиотик, назначени са и инхалации за подобряване на дишането. Само два дни по-късно - на 22 май, събота, около 19,30 ч. майката самоволно напуснала стационара, уточни шефът на клиниката. Дежурният лекар се опитал да се свърже с отдела за закрила на детето, но тъй като денят се оказал почивен, никой не вдигнал горещия телефон.

Минимумът за лечението на тази детска болест изисква 5-дневно лечение, категорични бяха педиатрите. От друга страна прекъснатото лечение не са плаща от здравната каса, а такива случаи съвсем не били рядкост. Само през май 5 майки са напуснали болницата по подобен начин, но обикновено техният брой е два пъти по-голям, допълни ръководителят на детската клиника.

Телцето на бебето е откарано за установяване на причините на смъртта в Патоанатомията на МБАЛ „Св. Марина".

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Bebe-pochina-maikata-izbyagala-ot-bolnica-167690
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.