Експерти: В България не трябва да ядат това месо | ||||||
| ||||||
Съветите са съобразени с потребностите на хората, но също и с опазването на околната среда и планетата като цяло. Новите северноевропейски насоки за хранене призовават да се консумират повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, риба, ядки и по-малко количества захар, сол и алкохол. Намаляването на червеното месо не трябва да се компенсира с птиче месо, а с храни от растителен произход. "Когато се ограничава консумацията на месо, както за здравето, така и за околната среда ще бъде по-добре да се ядат повече зеленчуци и бобови растения", съветва Хана Енерут, диетолог и член на екипа, изготвил новите насоки за хранене. Тя подчертава, че по принцип всичко, което е полезно за здравето, е добро и за околната среда. Новите съвети се основават на научни изследвания, актуализират се приблизително на всеки десет години и по тях работят 400 експерти в областта. Те участват в изготвянето на менюта за хранене в болниците, домовете за възрастни хора и училищата. |