Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Допълнителни проби на водата на Черно море извършват 3 институции
Автор: Екип Varna24.bg 15:42 / 21.07.2023Коментари ()1765
©
В периода 17 – 23 юли Басейнова дирекция "Черноморски район“, Регионална лаборатория - Варна към ИАОС и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ извършват допълнително пробонабиране от крайбрежни морски води с военния научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий“ (НИК 421) в пунктове, съвпадащи с пунктовете от Националната мрежа за мониторинг, научи Varna24.bg.

Изпитването на пробите се извършва по същите показатели, по които се следи състоянието на морските води след инцидента с язовир "Нова Каховка“ на територията на Република Украйна. С оглед осигуряване на информация за състоянието на морската околна среда и идентифициране на риска от замърсяване, пунктовете са разположени по цялото крайбрежие на Черно море, стана ясно от Басейнова дирекция.

До момента са взети проби от Северното Черноморие, като предстои да се вземат проби и от района на Созопол, Приморско, Царево и устието на река Резовска. Резултатите се очаква да бъдат готови  през следващата седмица.

Изследванията се провеждат паралелно със стартиралия допълнителен мониторинг през юни 2022 г. след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка“.

Басейнова дирекция "Черноморски район" изпълнява регулярно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Според последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента:

На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България.

Басейнова дирекция "Черноморски район със съдействието на Регионална дирекция “Гранична полиция“ и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС наблюдават ежеседмично състоянието на морските води, вкл. в трите допълнителни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

Получените до момента резултати за всички изследвани пунктове сочат, че не е налице замърсяване на морските води с посочените в плана за мониторинг вещества (по показателите, за които са налични норми). По показателите, за които липсват норми, се следи тенденцията, свързана с изменението на концентрацията/ активността. Не се наблюдава тенденция, свързана с повишаване на концентрацията/ активността на изследваните вещества.



Още по темата: общо новини по темата: 1242
01.07.2024 »
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
предишна страница [ 1/207 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Dopulnitelni-probi-na-vodata-na-Cherno-more-izvurshvat-3-institucii-1761315
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.