Ръст в приходите от ДДС в туризма при ставка от 9 на сто | ||||||
| ||||||
Обръщаме внимание и на премиера Николай Денков, че летният туристически сезон през тази година не беше добър и въпреки оптимистични прогнози отново резултатите са далеч от постигнатите преди поредицата от кризи през 2019 г. Поради ред причини като войната в Украйна, неизпълнените обещания към туроператорите, опериращи на пазар Германия, неоправданите слухове за замърсяване на морската война, както и наводненията по Южното Черноморие взели и човешки жертви, липсваха крилата на сезона. В резултат доста родни хотели са на ръба на оцеляването. Затова ако туризмът, който пряко и косвено допринася за над 15 на сто от БВП, е приоритетен за правителството трябва на се вземат мерки за решаване на тези проблеми. А това може да стане само при диалог между бранша и управляващите, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев. И при изслушване на разумните аргументи за това защо трябва ДДС за ресторанти и заведения, категоризирани по Закона за туризма, както и за другите видове туризъм, които се ползваха от по-нискага ставка, да остане трайно 9 на сто. Припомняме, че наистина в България, макар и със закъснение в сравнение с останалите страни в ЕС ДДС ставката бе намалена в резултат на пандемията от Ковид-19. Но за разлика от другите европейски страни българският туризъм плати за това намаление, като му се увеличи осигурителния праг, в т.ч. и на хотелиерите, и на практика бизнесът покри това намаление.В момента ДДС за кетъринг и ресторанти в ЕС е намален до ставки от порядъка на 4-5 на сто, припомнят от БХРА. От национално представената браншова организация припомнят и че основната причина, заради която се въведе 9 % ДДС, е подпомагане на работниците в сектора, а не за намаляване на цените на услугата. Идеята бе чрез разликата от намалението на ДДС повече средства да останат във фирмите, които да бъдат компенсирани по този начин без да се дават пряко пари от бюджета за ковид кризата, както и чрез разликата да се осигурят средства за възнаграждения на персонала, което се е и получи след въвеждането на мярката, като механизмът е описан по-долу. Не на последно място с мярката се подпомага и запазване на кадрите в сектора, които в момента са на санитарния минимум след двегодишна липса на работа и пренасочване в други сектори на икономиката. Надценката в ресторантьорския бранш е с високи стойности, има голяма разлика между стойността на фактурите по придобиване и реализирания стокооборот, обясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. Това води до нисък данъчен кредит и от там до голямо данъчно задължение. При нормални икономически обстоятелства това не би създавало проблеми в бранша. Но върху цената на труда не се начислява ДДС и не се ползва данъчен кредит. А високият процент на ДДС и високите нива на труда изяждат принадената стойност. За огромна част от данъчно задължените субекти, като малките и средни фирми и търговски обекти, това е фатално и те се оказват пред избора да фалират и затворят или да преминат в сивия сектор, заявиха от БХРА. От БХРА припомниха и че всички водещи политически сили са заявили подкрепата си мярката да остане трайна преди последните парламентарни избори, след които обаче не се формира редовен кабинет. Ако не искат да фалират ресторантьорския бизнес у нас политиците трябва да спазват обещанията си, а не просто да ги дават преди избори и след това удобно да ги забравят, категорични са от БХРА. И обясниха, че подкрепят и другите ресторантски организации, които излязоха с позиция за превръщане в постоянна на ставката от 9 на сто на ДДС за ресторанти и заведения, категоризирани по Закона за туризма, както и за другите видове туризъм. |
Още по темата: | общо новини по темата: 1533 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/256 ] следващата страница |