Наричат го "луда ябълка" и "кралят на зеленчуците", но е безкрайно полезен за хората | ||||||
| ||||||
Въпреки че често се смята за зеленчук, всъщност патладжанът е плод. Има високо съдържание на вода, без холестерол и 0.2 г мазнини на 100 г, източник на витамини С, К, магнезий, фосфор, мед, фолиева киселина, калий и манган. Патладжаните подпомагат храносмилането. Полезни са много, защото помагат на костите да бъдат здрави, защото са богати на калий, калций и витамин К. Зеленчукът има и високо съдържание на фенолни съединения и силициев диоксид, които укрепват костната система и намаляват признаците на остеопороза.Силицият намалява възпалението в ставите и помага за облекчаване на симптомите на артрит. Патладжанът е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на вода и фибри, затова е много подходящ за хора, които искат да отслабнат. Фибрите пък помагат да се намали лошия холестерол и триглицеридите, които са рискови фактори за развитие на инфаркт и инсулт. Те се съдържат мощни антиоксиданти, както и различни съединения, борещи се с рака. Патладжанът изобилства от биофлавоноиди, които са чудесни за понижаване на кръвното налягане. Патладжаните са добър източник и на фолиева киселина. |