Това е една от най-скъпите подправки в света, полезна за женското тяло | ||||||
| ||||||
Кардамонът се смята за един от най-скъпите продукти в световен мащаб, като естествено, че първото място се държи от шафрана. Смленият кардамон е основна съставка на кърито. Заради силния си вкус и аромат кардамонът трябва да се прилага в малки количества. Той съдържа много полезните вещества - витамини C и А, както и минерали - калций, желязо, цинк, магнезий и фосфор. В него се намират и витамини В1, В2 и В3. Сред активните му компоненти са камфор, неролидол, линалол, борнилацитат.Според индийската народна медицина кардамонът лекува раздразнен стомах, болки в гърлото, мигрена, а в комбинация с мляко и мед – импотентност. Само една щипка кардамон в кафето и чая променя напитките коренно, като те стават далеч по-ободряващи, тонизиращи, а постфактум действат и като афродизиак. Кардамонът подобрява храносмилането и засилва метаболизма. Помага и при стомашно-чревни заболявания. Подпомага процесите на детоксикация в тялото. Има антибактериални и антисептични свойства. Лекува тялото при инфекции и възпаления. Причината в Близкия Изток да добавят кардамон в кафето и чая се крие в свойството на кардамон да намалява въздействието на кофеина. Използва се и под формата на етерично масло, което лекува и облекчава мускулни и дихателни спазми. Помага при астма и кашлица. Има и лек обезболяващ ефект. Кардамонът е полезен за женското тяло. След употребата му се подобрява здравето по време на менопауза и менструация, възстановява се централната нервна система. Ползите по време на менструация са развитието на аналгетични и спазмолитични ефекти. При нередовности в цикъла подправката помага за регулирането му. След настъпването на менопаузата кардамонът тонизира и успокоява стреса. Педиатрите забраняват употребата на кардамон при кърмещи майки в продължение на поне 3 месеца. Как се съхранява подправката? Без достъп на въздух и влага. Необходим е и специален контейнер, който трябва да е херметически затворен. Подходящият материал за контейнера е стъкло и керамика. Подправката се съхранява на стайна температура. |