Знаете ли как правилно се варят картофи? | ||||||
| ||||||
Стари картофи пък се варят без да се белят. Някои хора варят картофите във вода и малко мляко. Така те стават по-вкусни. Картофите съдържат магнезий, калций, желязо, манган, йод, натрий и сяра. Затова трябва да съхраним максимално добре тези вещества при термичната обработка. Младите картофи са с ниско съдържание на нишесте и кипят много бързо. Те се почистват чрез изстъргване на тънката обвивка от повърхността. Това обикновено се прави с нож. Поставят се във вряща вода, като са готови след около 20 минути, но трябва да внимавате да не ги преварите. На старите картофи може да им отнеме и 40 минути варене. Някои домакини варят картофите в зеленчуков или пилешки бульон. Може да добавите растително олио или масло, скилидки чесън, лук или целина, морков, черен пипер, магданоз и розмарин. Но на първо място копър. Повечето хранителни вещества се запазват, когато картофите се приготвят и консумират с обелката. Ако белите картофите, използвайте белачка, за да запазите хранителните вещества. Картофите са с много ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий. Добър източник са на диетични фибри, витамин В6, калий и манган. Много добър източник на витамин С. Картофите са един от най-богатите източници на нишесте, витамини, минерали и диетични фибри. 100 грама осигуряват близо 70 калории, обаче, те съдържат много малко мазнини (едва 0,1 грама на 100 грама продукт) и никакъв холестерол. Те са много добър източник на разтворими и неразтворими фибри, които подпомагат защитата на дебелото черво от полипи и рак. Картофите способстват за поддържане нивата на кръвната захар в нормални граници. Картофите са един от най-богатите източници на витамини от група B като пиридоксин (витамин В6), тиамин (витамин В1), ниацин (витамин В3), пантотенова киселина и фолиева киселина (витамин В9). Пресният картоф заедно с кожата е много добър източник на витамин C. 100 грама пресен картоф осигурява 20% от дневната нужда от този витамин. |