Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Искат да редуцират награди "Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 15:54 / 01.11.2010Коментари ()1230
© Varna24.bg
Да се промени механизмът по номинирането за награда "Варна", като бъде съкратен и броят на самите награди, предложи по време на заседание на постоянната комисия по образование и наука към Общинския съвет днес доц. д-р Константин Трошев от ГЕРБ.

Наградите като че ли започнаха да променят своята стойност, станаха толкова много, че започнаха да губят смисъл и съдържание, коментира д-р Трошев. Другият смущаващ момент според него пък е, че награда "Варна" за висшите училища се обсъжда и приема от съвет към Областна управа, а се присъжда от община Варна.

По същество с констатациите на председателя на комисията по култура се съгласиха и останалите съветници, но представителят на БСП проф. Николай Джагаров заяви, че образователната комисия вече е взимала решение относно нонсенса с наградите за наука и висше образование.

Проблемът по собствените му думи обаче е в това, че впоследствие решението на комисията не влязло за разглеждане на сесия на Общинския съвет. Според него дори имало и решение на комисията за редуциране на част от наградите за средно образование.

Две от наградите за наука тази година можеха въобще и да не бъдат дадени, дали пък не са необходими по-високи критерии при номинациите, заяви проф. Джагаров. На същото мнение бе и председателят на комисията по образование Радослав Коев от "Отечество".

Последният обаче не подложи на гласуване предложението на Трошев да бъде създадена работна група от 5 души, като каза, че по принцип е против създаването на всякакви нови комисии и подкомисии. Освен това по думите на Радослав Коев на заседанията трябвало да се вземат решения, а не да се губи време за приказки.

Така или иначе д-р Трошев заяви, че ще изготви конкретно предложение, а то съответно ще бъде разгледано на съвместно заседание на комисиите по образование и по култура, след като и трите статута бъдат принтирани и раздадени на местните депутати.

Зам.-кметът по образование и култура Коста Базитов припомни, че в началото награда "Варна" се е връчвала само за високи постижения в сферата на културата. Впоследствие Общинският съвет решил да включи и образователната сфера, а накрая по предложение от областния управител била добавена и науката.

Това е и причината да има три статута за награда "Варна", а не един.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Iskat-da-reducirat-nagradi-Varna-203494
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.