Тези храни действат дехидратиращо на организма | ||||||
| ||||||
Защо хидратацията е важна? Телата ни са изградени предимно от вода – около 60%, и този жизненоважен елемент е основополагащ за правилното функциониране на почти всички телесни процеси. Водата улеснява комуникацията между мозъчните клетки, смазва ставите, подпомага детоксикацията и изхвърлянето на отпадъците, улеснява храносмилането и поддържа кожата здрава и сияйна. Тя също така помага за регулиране на телесната температура и доставя кислород до клетките. Липсата на достатъчно вода в организма може да причини сериозни негативни последици, като замаяност, главоболие, умора и дори бъбречна недостатъчност в крайни случаи. Как храните могат да дехидратират? Въпреки че определени храни могат да повишат нашата хидратация като доставят вода и електролити, други имат обратния ефект. Хранителни вещества и съставки, като високото съдържание на натрий, големи количества протеин и добавената захар могат да допринесат за дехидратацията на организма. Например: Прекомерната консумация на натрий привлича вода извън клетките, за да разреди концентрацията на сол в кръвта, което води до дехидратация. Голямото количество протеин изисква повече вода за метаболизма си, а добавената захар може да предизвика осмоза, изтегляйки вода от клетките в кръвта. Какви храни да избягваме? Сред най-често срещаните храни, които могат да допринесат за дехидратация на организма са: ултрапреработените храни богатите на натрий храни наситените със захари храни, прекомерната употреба на протеини, някои видове колбаси, кисели краставички, соев сос, десерти, аспержи, артишок и цвекло. Като знаем всичко това, не е трудно да си представим какви негативни последици може да има върху тялото ни дехидратацията. Ключът към избягване на дехидратацията е приемането на достатъчно течности и избиране на храни, които нямат дехидратиращ ефект върху организма, пише actualno.com. Важно е да отбележим, че изброените по-горе зеленчуци имат много полезни хранителни вещества, но заради съдържащите се в тях аспарагин (аспержите и артишока) и калий (цвеклото), те се смятат за деуретици. |