Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Българската морска камара изкарва морските спорове от съда
Автор: Екип Varna24.bg 13:13 / 17.11.2010Коментари ()970
© Varna24.bg
Българската морска камара (БМК) ще прави национален арбитраж, който да решава споровете в бранша. Това потвърди председателят на организацията кап. Богдан Богданов. По думите му целта е да се създаде структура, към която засегнатите да могат да се обръщат за решаването на търговски спорове в морските среди, вместо да търсят директно съда. Всички организации, които членуват в камарата, били единодушни, че подобна структура би била от голяма полза. Процедурата се предпочита пред съдебното решение поради факта, че е бърза, с по-ниски разходи и закрита, а не публична, аргументират се от камарата. Проучването им показало, че не съществуват абсолютно никакви нормативни пречки за създаването й. Тепърва обаче трябва да работим по юридическото оформяне и подробностите около структурата, уточни председателят на БМК.

"На първо време трябва да сме големи оптимисти, за да си мислим, че той ще може да има международно значение, но поне националните спорове могат да се разрешават там", посочи Богданов. Той отбеляза, че Русия вече 20 години се опитва да наложи като международно призната институция своя арбитраж.

В момента в България функционират 2 морски арбитража. Те обаче са недостатъчни, смята директорът на Института по морско право и логистика към Варненския свободен университет проф. Иван Лазаров. Той оглавява и арбитража към Черноморската асоциация на корабособствениците, в който досега са разгледани 5 казуса. По думите на Лазаров другият арбираж - към Българската асоциацията по морско право, е мъртвороден и на практика не функционира, защото се намира далеч от проблемите - в София. Лазаров подчерта, че това не е първият опит да се създаде подобна структура към БМК. Досега обаче всички са се увенчавали с неуспех заради липсата на достатъчно кадрови потенциал да обезпечи дейността. За да се изчистят всички въпроси около формирането на национален арбитраж, първо било необходимо да се организира кръгла маса или дискусионен форум, на който да се чуе мнението на възможно най-широк кръг от заинтересувани.

Източник: в. "Черно Море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Bulgarskata-morska-kamara-izkarva-morskite-sporove-ot-suda-207389
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.