Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Свлачището в Св. Никола гони мащабите на "Трифон Зарезан"
Автор: Екип Varna24.bg 08:36 / 29.11.2010Коментари ()1023
© Impact Press Group
Площта на засегнатия от свлачищните процеси район в местността Св. Никола се е разраснала двойно. За по-малко от месец, след като земята в тази част на Варна се раздвижи и повлече къщи, свлачищният отстъп се е увеличил 3 пъти. В началото на ноември той обхващаше около метър, а вече надхвърля 3 метра. Последните замервания на експертите показали, че свлачището първоначално застрашавало около 6 дка от територията на десния бряг на дере "Почивка", но към момента активните геодинамични процеси създават реална опасност за 10-12 дка, научи "Черно море". Темпото, с което се свлича земята в Св. Никола, създава предпоставки зоната на бедствието да придобие мащабите на свлачището "Трифон Зарезан". Само на около 20 км северно от Варна, то обхваща 50 дка от крайбрежния склон в района на спирка "Трифон Зарезан" и продължава да нанася поражения на трасето на пътя.

Новото свлачище в Св. Никола пък създава риск от екокатастрофа, тъй като застрашава мостовото съоръжение на канализационния колектор Виница - Траката - Варна. Това алармира неотдавна пред "Черно море" Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" към общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване". По думите му районът е гъсто и хаотично застроен, а при строителството на някои от постройките склонът е подсечен. В непосредствена близост до новото локално свлачище има и по-стари свлачищни проявления. Освен за къщите обаче те създават опасност и за пътя в съседство. Специалистите се опасяват, че прогнозираните валежи ще активизират още повече негативните гравитационни процеси в района.
Все още се очакват официалните резултати за причините за свлачището. Тъкмо те ще бъдат решаващи за необходимото укрепване на терена и канализационния колектор, за което община Варна обяви, че ще предприеме съответните мерки.

Източник: в. "Черно море"




Още по темата: общо новини по темата: 46
19.11.2013 »
15.02.2013 »
21.09.2012 »
09.07.2012 »
22.06.2012 »
07.06.2012 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Svlachishteto-v-Sv-Nikola-goni-mashtabite-na-Trifon-Zarezan-210588
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.