Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бумът на строежи във Варна не спира, вижте колко нови жилищни сгради са вдигнати
Автор: Екип Varna24.bg 15:17 / 04.06.2024Коментари ()5998
©
По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Варна през първото тримесечие на 2024 г. е 108, а новопостроените жилища в тях са 394, съобщиха от Териториално статистическо бюро – Североизток, Отдел "Статистически изследвания - Варна“.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2024 г. със стоманобетонна конструкция са 88.0%, с тухлена - 7.4%, а с друга - 4.6%.

Област Варна е на трето място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради. Преди нея са областите Пловдив - 147 сгради с 357 жилища и София област - 139 сгради с 217 жилища.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (42.1%), следват тези с три стаи (34.5%), а най-нисък е делът на жилищата с една стая - 2.8%.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през първото тримесечие на 2024 г. в област Варна е 33.8 хил. кв. м, а жилищната площ - 23.4 хил. кв. метра.

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище в област Варна е 85.9 кв. метра.

Варна е пета сред областите с най-малка средна полезна площ на едно новопостроено жилище. Първа е област Велико Търново - 69.0 кв. метра. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Монтана - 230.5 кв. м и Силистра - 182.5 кв. метра.

Статистическите данни за новопостроените жилищни сгради и жилища са разработени на базата на тримесечна информация, получавана от общинските администрации, обясниха от Националния статистически институт.

В обхвата на наблюдението се включват новопостроените жилищни сгради с одобрен приемателен протокол - образец 16, или издадено разрешение за ползване съгласно Наредба № 2/31.07.2003 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Жилищната площ включва площта на стаите и на кухните с площ 4 и повече кв. метра. Спомагателната площ включва площта на спомагателните помещения, стаите и кухните с площ по-малка от 4 кв. м, вестибюлите с портал и друга преграда, коридорите, антретата, баните, тоалетните, килерите, дрешниците, другите спомагателни помещения (сушилни, перални, балкони и лоджии) независимо от големината на площта им.

Полезната площ на жилището представлява сума от жилищната и спомагателната площ. Средната полезна площ на жилището е отношение на полезната площ към броя на жилищата.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Bumut-na-stroezhi-vuv-Varna-ne-spira-vizhte-kolko-novi-zhilishtni-sgradi-sa-vdignati-2139436
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.