Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Преподавател по политическо поведение каза на какво се дължи промяната в оценката за Делян Пеевски
Автор: Йоланда Пелова 22:21 / 11.07.2024Коментари ()1645
© Булфото
В ДПС се развива един дългогодишен процес на агресивен и инвазивен подход в управлението на партията. Промяната в оценката към Пеевски е резултат и от това, че подобен, твърде агресивен подход навлезе и в самата партия. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ преподавателят по "Политическо поведение, изборни системи и изборна администрация“ в СУ "Свети Климент Охридски“ д-р Ваня Нушева. 

"Докато Пеевски беше инструмент на ДПС в процеса на по-силното присъствие на ДПС в различни институции, оценката очевидно беше положителна. Но в момента, в който във вътрешнопартиен аспект се видя изключително силно амбициозната и доминираща роля на Пеевски, очевидно вече това предизвика съпротивителни процеси в самата партия. Така че промяната в оценката, в отношението към ролята на Пеевски, е резултат от това, че той предприе твърде непремерени, твърде амбициозни и агресивни действия по отношение на управлението на самата партия,“ каза тя и напомни за протестите срещу Пеевски от 2013 година заради същия агресивен стил на политическо поведение.

По думите й за процесите, които протичат в партията говорят и недомлъвките, откъслечните обвинения за прилагане на сила и натиск вътре, в рамките на партията, които няма как да бъдат коментирани в детайли, тъй като самите представители на двете фракции в ДПС не дават достатъчно информация, "но дават достатъчно сигнали за това, че подобен силов подход, едноличен стил на вземане на решение и силово налагане на решения е практика, която се установява в партията, и тя е неприемлива“.

Д-р Нушева отбеляза, че след бурните процеси, които протичат в ДПС и изключването на 18 депутата от редиците й, тя вече не е втора по численост парламентарна група в парламента, и втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет сега би трябвало да отиде при ПП-ДБ. 

Ваня Нушева бе категорична, че все по-ясно става, че много трудно, почти невъзможно е този парламент да излъчи правителство и че много трудно става възможно подобно формиране на коалиции, обединено около приоритети в управлението на страната. "Обединяването на усилията на "Възраждане“ и ИТН по темата за референдум за еврото, всъщност прави невъзможно формирането на коалиции както обединени около тезата за ясна прозападна ориентация в действията на правителството, така и формирането на коалиция в другата част на политическото пространство, представяно в парламента.“

Големият проблем според нея е, че съществуват две големи разделителни линии, по които се групират партиите в парламента. Едната е подкрепата за Украйна и геополитическата ориентация на България, а другата е вътрешнополитическият въпрос за процеса на модернизация, ефективно функциониране на институциите, ефективната борба с корупцията и реформа в съдебната система. "Невъзможността да бъде събрана еднозначна подкрепа от политическите партии в парламента, които да дадат еднакво решение на тези две разделителни линии, е всъщност в основата и на невъзможността да бъде формирано ясно, стабилно парламентарна мнозинство, което да излъчи и стабилно правителство,“ обясни д-р Ваня Нушева.



Още по темата: общо новини по темата: 141
11.10.2024 »
25.09.2024 »
25.09.2024 »
12.09.2024 »
11.09.2024 »
10.09.2024 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Prepodavatel-po-politichesko-povedenie-kaza-na-kakvo-se-dulzhi-promyanata-v-ocenkata-za-Delyan-Peevski-2183088
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.