Лъжичка сол и литър вода могат да ви спасят живота | ||||||
| ||||||
Междувременно сезонът на гъбите вече е открит. И тъй като не всяка гъба е годна за консумация, хората често се тровят с тях. Ако след една купа гъбена чорба се появи втрисане, коремна болка и диария, температурата се повиши и започва да ви се гади, означава, че е настъпило отравяне. Според лекарите, при тежко отравяне всяка минута е от значение. Затова трябва да действате бързо. Важно е да печелите време. Възстановяването зависи от правилните действия през първите няколко часа след отравянето. Обадете се на линейка - това е първото нещо, което трябва да направите. Докато линейката пътува, трябва да освободите тялото си от токсичната храна, която е влязла в него. Ако няма повръщане, трябва да го предизвикате. Направете разтвор, като използвате 1 чаена лъжичка сол за 1 литър вода. Изпийте разтвора, за да предизвикате повръщане и да промиете стомаха. Пийте активен въглен - 1 таблетка на 10 килограма тегло. Опасностите от самолечение при отравяне с гъби Не всички отровни гъби тровят човешкото тяло по един и същи начин, защото съдържат токсини с различно действие. Следователно, лечението ще бъде различно. Но лекарите ще трябва да разберат това. Ако все още имате опасни гъби, покажете ги на лекаря, това ще помогне да се определи причината за отравянето. Можете дори да се отровите от ядливи гъби. Причината за отравяне може да бъде неправилната им подготовка. Трябва да се внимава с домашните препарати. По гъбите могат да останат частици пръст, която е замърсена с ботулинови микроби - причинителите на смъртоносния ботулизъм. Освен това, всички осолени и мариновани гъби не могат да се съхраняват повече от една година. За да избегнете отравяне от пресни гъби, следвайте тези 4 прости правила: - Събирайте само онези гъби, за които сте сигурни. - Не търсете гъби в гори в близост до пътища и промишлени съоръжения. Гъбите абсорбират токсични вещества. - Никога не събирайте стари или презрели гъби. - Никога не използвайте хранителни добавки, направени от отровни гъби, включително мухоморки. Най-опасната отровна гъба е мухоморката. Тя съдържа силно токсични вещества: фалоидин и амантин, които не се разрушават при варене, замразяване или сушене. |
Още по темата: | общо новини по темата: 1092 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/182 ] следващата страница |