Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Чудодейно място край Варна отбелязва патронен празник днес
Автор: Екип Varna24.bg 11:28 / 17.07.2024Коментари ()7794
©
Манастир с аязмо отбелязва своя празник днес. Това е светата обител "Св. Марина" в с. Ботево, където има лековит извор.

Всяка година по повод празника там се провежда фолклорен фестивал - в едноименната местност Св. Марина (с. Ботево, Община Аксаково). В него участват различни певчески групи и танцови колективи, както от Община Аксаково така и от цяла Североизточна България.

На тази дата се чества и храмовият празник на манастира Света Великомъченица Марина при село Ботево. По традиция той започва рано сутрин с литургия в малкия параклис, отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан.

На този ден се прави курбан за здраве, който се освещава от Владиката и се раздава на всички присъстващи.

След като приключи с литургията Владиката приветства всички участници и гости. Тогава започва и самият фолклорен фестивал, на който се завихрят дълги хора и зазвучава българския автентичен фолклор.

Повече от 1500 души се стичат на традиционния фолклорен фествивал "Св. Марина", за да почетат християнския празник.

Макар да е наречен празник на плодородието, повечето от хората, които идват от околните села, вярват в чудодейните целебни качества на извора на това място.

Ботевският манастир "Св. Марина" възниква в средата на 19 в., около лековит извор, който е бил собственост на турски бей. Той решил да построи сарай на мястото, но при разкопките бил изкопан кръст с надпис "Св. Марина". Турчинът продал цялата местност на дядо Лечо от с. Ботево, който от своя страна я подарил на бъдещия манастир. През 1844г. е построен параклис и две къпални до извора.

След 9-ти септември 1944 г. Ботевският манастир запустява, за да възкръсне за живот в последните години. С финансовата помощ на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и на сем. Петрови от Варна, са ремонтирани параклиса и двете къпални. Построени са и четири стаи за поклонници, както и магерница към тях. Възобновен е и традиционния събор на Марин ден, който се е чествал на това място още от 19 в.

Ботевският манастир се намира близо до с. Ботево, на 30 км южно от Добрич и на 35 км северно от Варна. Отбивката за Ботевския манастир е на главния път от Варна за Добрич, като 6-7 км. преди с. Стожер, се свива наляво за селата Крумово и Ботево.


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Chudodeino-myasto-krai-Varna-otbelyazva-patronen-praznik-dnes-2189702
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.