Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ваксина и добра хигиена спасяват от хепатит А
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 07.01.2011Коментари ()758
© Varna24.bg
От хепатит А човек може да се предпази по 2 начина - с добра хигиена или чрез ваксина. Това съобщи шефът на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве във Варна д-р Светла Станева по повод на информациите за епидемично разпространение на заразата в Стара Загора, Хасково и Пловдив.

Хепатит А се предава от мръсни ръце или замърсени предмети и пособия, затова личната хигиена е задължителна. Честото миене на ръцете с вода и сапун на практика е най-надеждното средство за профилактика, бе категорична д-р Станева. Има и специални ваксини, които гарантират почти доживотен имунитет. Техните странични ефекти са минимизирани заради по-малкото съдържание на белтъци. На практика това позволява безпроблемна имунизация на децата, каза д-р Станева по повод на въпроси за страничните реакции от родители.

Според националния календар всички подрастващи, родени след 1992 г., са ваксинирани срещу хепатит В. Първата доза се поставя още в родилния дом, втората на 30-ия ден, третата до 6-ия месец. Затова за тях е подходяща моноваксината срещу хепатит А.

За родените преди 1992 г. е най-добре да си направят имунопрофилактика с комбинирана ваксина срещу хепатит А и В. Това е и икономическо по-изгодно. Ваксините не са безплатни, те трябва да се купят от аптеката и да се съхраняват в хладилни условия до прилагането им. Поставят се от общопрактикуващия или от всеки друг лекар. Това става на 3 пъти. Втората доза се прави 30 дни след първата, третата - до 6-ия месец.

Фирмите производители препоръчват реимунизация след 5-7 г., но нашите изследвания показаха, че организмът си изгражда добра защита за много по-дълъг период от време, посочи д-р Станева.

В момента в склада, от който зареждам, няма количества от трите ваксини. Обикновено се работи по заявка, която се изпълнява в рамките на 2-3 дни, каза Рада Пехливанова, председател на районната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Варна. Цената на комбинираната ваксина е между 54 и 63 лв., на моноваксината за хепатит А - 52-54 лв., за хепатит В - 34 -38 лв.


Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Vaksina-i-dobra-higiena-spasyavat-ot-hepatit-A-219840
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.