Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ЕK забрани движението на животни и храни в пет области
Автор: Екип Varna24.bg 14:44 / 07.01.2011Коментари ()617
© Impact Press Group
Има решение на Европейската комисия, която е реагирала светкавично, за забрана на движението на животни и храни от животински произход в пет области на страната - Бургас, Варна, Ямбол, Сливен и Шумен. Това съобщи генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов.

След 12-годишна пауза преди два дни в България беше установен случай на шап. Заразната болест беше открита при диво прасе, убито от ловци в района на Малко Търново.

Войнов съобщи още, че служители на ветеринарната служба взема кръвни проби на домашните животни за шап на територията на община Царево. Следобед пробите трябва да пристигнат в София за изследване в специализираната референтна лаборатория за епизоотични заболявания по животните. "Мерките, които предложихме на Европейската комисия, бяха одобрени под формата на решение на Брюксел с продължителност до 28 февруари. Може и по-рано са бъдат извадени някои области от наложения мораториум за движение на живи животни и храни от животински произход. Става дума за по-далечните от епицентъра на огнището - Варна, Сливен, Ямбол", обясни Войнов.

В момента в петте области не трябва да има никакво движение на животни, да се осъществява търговия, нито на пазари, нито да се изнася извън страната в Европейския съюз. Произведената продукция може да се реализира само на територията на тези пет области.

Войнов прогнозира, че вероятно ще бъдат отпуснати допълнително средства за изследванията на животните за шап. "Има фонд за такива заболявания, така че финансово мисля, че няма да имаме проблеми. По всяка вероятност и Европейската комисия ще отпусне някакво финансиране по разни програми за определени заболявания," допълни той.

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 14
08.02.2011 »
08.02.2011 »
28.01.2011 »
26.01.2011 »
19.01.2011 »
19.01.2011 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/EK-zabrani-dvizhenieto-na-zhivotni-i-hrani-v-pet-oblasti-219928
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.