Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Вече можем да видим изложбата "Графика от Япония" във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 19:54 / 28.07.2024Коментари ()1423
©
Откриха изложбата "Графика от Япония" с творби от фонда на Галерията за графично изкуство - Варна. От 26 юли до 21 август 2024 г. в Градската художествена галерия на морския град ще бъдат експонирани произведения, свързани с Международното биенале на графиката - Варна.

Организаторите са селектирали 50 графични листа от фонда на галерията, създадени в периода от 1981 г., когато се организира Първото международно биенале на графиката, до 2015 г., съобщи ГХГ-Варна.

Сред имената на авторите на експонираните творби се открояват Акира Куросаки, Тадайоши Накабаяши, Маасаки Ойя, Охая Хитоши – носители на равностойни и специални награди в биеналето, както и Кунито Нагаока и Тошийо Йошизуми – отличени с голямата награда на форума.

Велина Гребенска от ГГИ - Варна, споделя пред Нина Локмаджиева наблюденията си върху селекцията на произведенията: “В създадените през 80-те години графични произведения на авторите, които включихме в тази колекция, доминират типични за японското изкуство естетически похвати, тясно свързани с философските възгледи на дзен будизма. Композициите са изчистени, носят съзерцателен характер и дълбочина на мисълта, вложена в прецизирано подредените изящни детайли. Във времето наблюдаваме промяна в стилистичния подход – раздвижване на композиционната структура, използване на повече цвят и образни елементи, вплетени в сюрреалистични и абстрактни сюжети, появата на човека и търсене на екзистенциалната му същност. Доминиращи са общочовешкият и универсален контекст, етичното отношение към света и природата в търсене на една по-висша духовна хармония. Използваните техники са разнообразни – от типичната, най-стара техника, прилагана в японската графика – гравюрата на дърво, до литографията и дълбокопечатните техники като офорт, акватинта и мецотинто. Японското графично изкуство винаги е било високо ценено в световен мащаб заради своите неоспорими художествени качества и майсторско изпълнение. Вдъхновявало е художници от различни направления и периоди в изкуството – импресионисти, постимпресионисти, арт нуво. В България то също оказва своето влияние. В годините след началото на Варненското биенале можем да го забележим в работите на Велико Маринчевски, Мария Духтева, Ирма Водева, Николай Николов."

Изложбата бе открита на 26 юли в залите на ГХГ – Варна и ще продължи до 21 август. Работно време на Градска художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Veche-mozhem-da-vidim-izlozhbata-Grafika-ot-Yaponiya-vuv-Varna-2205624
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.