Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Голямо търсене на расови котки във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:06 / 17.01.2011Коментари ()1908
©
Варненци се интересуват и търсят расови котки.Това каза Алина Ингор от съюза на фелинолозите във Варна. Тя коментира, че например едни от скъпите котки - сфинкс са особено търсени и дори има създаден списък на чакащи.

Цената на една такава котки започва от 1000 евро, като в Турция се продават за 2500 евро. Интерес има и към други породи, като британската късокосместа котка, шотландска клепоуха, както и към традиционните персийки, ангорски, сиамки и т.н. Ингор заяви, че варненци трябва да бъдат много внимателни, когато закупуват расова котка, тъй като вече в съюза са подадени няколко сигнала от собственици на котки, които са били подведени, че питомците им са расови, но в последствие се е оказало, че котките всъщност не отговарят на критериите, за расови животни.

"Варненци трябва да проверяват родословието на любимците си, за да не останат излъгани, а трябва да се вземе и в предвид, че една котка струва много пари", коментира специалистът. Алина Ингор коментира, че в България има регистрирани шест развъдника за котки, които предлагат наистина расови питомци. Два са и основните съюза за организиране на конкурси за котки - WCF и FIFA. Според председателя на фелинолозите във Варна организирането на един конкурс за котки е много скъпо начинание. Тя обясни, че за да се проведе подобен вид състезание е необходимо да бъдат извикани двама експерти. Това освен, че е скъпо, но и отнема много време, тъй като експертите по принцип са ангажирани месеци напред. 

Освен това необходимо е да бъдат предоставени специални клетки, в които да бъдат сложени котките. За организирането на международна изложба пък е необходимо да бъдат записани най-малко 80 котарака. Според Алина Ингор много често обаче собствениците на котки до последния момент не могат да вземат решение дали да запишат любимеца си на конкурс. "Това са само част от пречките да организираме такива конкурси, но преди всичко най-трудно е намирането на средства за една така изложба или конкурс, който въобще не е евтин", обясни специалистът, като добави, че в момента се опитва да организира конкурс за котки във Варна през пролетта, но не е сигурна дали ще успее да намери средства за това.

Алина Ангор коментира, че в момента в съюза на фелинолозите членуват около 50 души със своите домашни любимци. Тя коментира, че не е задължително котката да е расова, за да бъде член на съюза. Важно е животното да бъде ваксинирано и обезпаразитено и може да бъде регистрирано. Същото важи и за участието в конкурси. Ингор заяви, че хората смятат, че щом котките им не са расови то те не могат да участват, а това не е така. "В нашия съюз има различни категории котки - домашни, ветерани, които са над 10-годишни имаме котки, които се състезават в конкурси и т.н", обясни любителката на котки.

По отношение на болестите, които сполетяват котките Алина Ингор заяви, че в момента има много лош вирус, който покосява четириногите. Тя добави, че варненци трябва да бъдат и много внимателни при избора си на ветеринарен лекар, защото в съюза има подадени сигнали за ветеринари, които са се отнесли непрофесионално с животните и дори пример при който цяло котило е умряло, тъй като лекарят не е реагирал бързо и котенцата са умрели.



Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Golyamo-tursene-na-rasovi-kotki-vuv-Varna-222232
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.