Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Учени: Кучетата имат по-сложна социална интелигентност, отколкото си мислехме
Автор: Екип Varna24.bg 18:57 / 12.08.2024Коментари ()4944
©
Определяни от векове като най-добрия приятел на човека, кучетата са обект и на редица изследвания, които анализират техните действия и мисли. И резултатите от тях в повечето случаи ни изненадват и доказват, че четириногите любимци са по-умни, отколкото предполагаме.

Поредното подобно доказателство ни дават учени от японския Kyoto University. В експеримента им участват 34 кучета, които стават жертва на няколко номерца в името на науката. За отправна точка те използват умението на животните да отиват към предмет, който им посочваме. В този случай това са купички с храна - или пълни, или празни.

И когато човек им посочи купичка, която са установили, че е празна, може да се излъжат още веднъж да отидат да проверят, но на третия път вече знаят, че не могат да му имат доверие, че най-вероятно отново ги лъже и дори не си правят труда да стигнат до купичката.

Това свое решение те взимат на база на предишния си натрупан опит и това доказва възможността за аналитично мислене и създаване на причинно-следствени връзки. Освен това доказва, че кучетата могат да разпознават лъжците и да ги третират с различно поведение - все умения, които ни карат да не подценяваме умствения им капацитет.

"Кучетата имат по-сложна социална интелигентност, отколкото си мислехме. Тази социална интелигентност се развива селективно в дългия им живот с хората", твърдят японските учени. Тяхната теза е подкрепена от мнението на други изследователи в областта, които заявяват, че кучетата обичат предсказуемостта и когато действията на хората са непоследователни, това ги прави изнервени и стресирани, обяснява Good, предава lifestyle.bg.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Ucheni-Kuchetata-imat-po-slozhna-socialna-inteligentnost-otkolkoto-si-mislehme-2224848
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.