Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бърза помощ превозвала все повече самоубийци
Автор: Екип Varna24.bg 14:52 / 24.01.2011Коментари ()1607
© Varna24.bg
Ръст на хората с алкохолно опиянение, самоубийците и криминалните травми, най-вече при деца, отчитат от "Бърза помощ" за 2010 г. С 64-ма повече в сравнение с 2009-а са пострадалите при престъпления. Общият им брой за годината е бил 429, като потърпевшите подрастващи са били 15. Хлапетата освен че по-често са участвали при ръкопашни разправии, и повече са се напивали. "Линейки са били викани по училищата заради тийнейджъри в неадекватно или безпомощно състояние след почерпка", коментира шефът на Центъра за спешна помощ д-р Мая Рашева. Тя посочи, че случаите, в които "Бърза помощ" се е отзовавала заради интоксикация при деца, са били с 41 повече, като в болшинството от сигналите е ставало въпрос именно за алкохол. През годината спешните екипи са обслужили общо 385 препили варненци, като 176 от тях са били заведени до болница, тъй като в нетрезвеността си са получили травма. За съжаление увеличение бележат и самоубийствата. На телефон 150 през годината са били подадени 93 сигнала, но в девет от случаите обаждането е било закъсняло, тъй като лекарите само са констатирали смъртта. Сред тях е бил и 16-годишен тийнейджър, който е загинал след свръхдоза медикаменти. "Жените по-често са си посягали, като в повечето случаи са се тровили с лекарства. Най-масовите причини са финансови проблеми, загуба на работа или конфликти в семейството", коментира д-р Рашева.

Добрата тенденция в анализа на дейността на "Бърза помощ" за изминалата година е, че са отчетени 79 пострадали по-малко в сравнение с 2009-а при катастрофи. Обслужени са били 789 души в цяла Варненска област, но няма съществена промяна в броя на загиналите - те са били 32-ма, в това число и две деца. Леко намаление се отчита и при травмите. Най-често става въпрос за битови инциденти. От такива са пострадали 3970 възрастни и 797 хлапета.

Линейка върна нашенка от Берлин

Преди десетина дни линейка на варненската "Бърза помощ" е пътувала до Берлин и обратно, за да транспортира 28-годишна пациентка, пострадала в катастрофа. "Младата жена е от село Любен Каравелово. След инцидента тя била лекувана в местна немска болница, но е трябвало да се прибере за долекуване и рехабилитация", коментира д-р Мая Рашева. Пациентката е загубила напълно двигателните си функции, но е със запазено съзнание, говор и дишане.

1,1 милиона километра са изминали линейките на "Бърза помощ" в деветте филиала на Варненска област през 2010 г. За един пациент средно са били изминавани 21,4 км, а разходите са изчислени на 64,61 лв. за човек. Интересен факт е, че средно за лекарствата на един болен са платени само 1,23 лв. Най-скъпо са стрували пациентите, които "Бърза помощ" е трябвало да транспортира до центровете за хемодиализа - 2690 лв. на човек за година. От януари обаче тази дейност е прехвърлена на болниците, което ще спести на хазната хиляди левове.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Burza-pomosht-prevozvala-vse-poveche-samoubiici-224347
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.