Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Гостува изложба "Многото лица на хирурга"
Автор: Екип Varna24.bg 13:50 / 26.01.2011Коментари ()737
Гостуваща изложба на Музея по история на медицината "Многото лица на хирурга" ще бъде открита в 16 часа в регионалната библиотека "Пенчо Славейков". Тя е посветена на 140 г. от рождението на проф. д-р Параскев Стоянов.

Върху 14 цветни постера е проследен жизненият и творческият път на големия български лекар-хирург, учен-енциклопедист и общественик проф. д-р Параскев Стоянов. Човек с широка култура и всестранни интереси, в живота водеща е била работата му като хирург. Наред с лекарската е показана и обществената му дейност.

Сред най-значимите инициативи, които реализира, са: паметникът на Тодор Кирков в Ловеч, Археологическото дружество в Плевен; Детският санаториум и Аквариумът във Варна и др.

Параскев Стоянов е бил човек с много интереси и с неизчерпаема енергия - колоездач, запален турист и алпинист, един от първите любители фотографи. Творец, експериментатор, новатор, който не се страхува да въвежда всичко ново.

В изложбата са използвани лични документи, снимки, книги и предмети на Параскев Стоянов, които сега са във фонда на Музея по история на медицината - Варна, спомени на близки и ученици на П. Стоянов, публикации на историци на медицината, снимки от фондовете на СУ "Климент Охридски", РИМ Ловеч, Музей "Къкринско ханче", РИМ Плевен, РБ "П.Славейков" Варна и др

Източник: Дарик Радио



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Gostuva-izlozhba-Mnogoto-lica-na-hirurga-224914
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.