Нямат излишни пари за харчене: Българите правят зимнина със собствена продукция | ||||||
| ||||||
На определени сергии може да бъде намерена и капия за около 2 лв., но качеството й е много, много съмнително, казва Божидар, който вече е патил от покупката на евтина стока, която най-често се оказва развалена, но с добър търговски вид. Килограм от зелените чушки струва поне 5 лв., като стока с по-ниско качество може да бъде закупена за около 3 лв. за килограм. По около и над 10 лева за килограм вървят и различните видове люти чушки – от рибките, през "козия рог“, Джулюнската шипка, жълтите камбички, чорбаджийките, фефероните и кайенките. Те са основна суровина за "пуканите“ люти чушки, които са отлично средство за стопляне - а и за мезе, в за студените зимни месеци. Около два лева за килограм струват и сините сливи. Желаещи да правят сладко от тях, обаче, липсват. Повечето хора ги купуват за сурова консумация, защото бурканче сладко или мармалад от тях се връзва на около 5 лв., като се имат предвид захарта и електричеството за производството. Българските праскови за компоти се продават за около два лева. От 6-8 праскови, колкото е килограм, може да се направят 4 буркана компоти |