Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Не откриха диетични хлябове менте във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:51 / 30.01.2011Коментари ()3284
©
Не са открити синтетични оцветители в диетичните хлябове във Варна. Това сочат заключенията на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/, която направи проверка за качеството на хлябa.

Взети са и са анализирани 9 броя тъмни хлябове. В тях не са констатирани изкуствени оцветители, които биха могли да се използват за потъмняване на брашното и имитиране на диетичен хляб. По изследваните показатели пробите отговарят на същите, заложени в съответната технологична документация. Етикетите и маркировката на продуктите също са съобразени с Наредбата за етикетиране и представяне на храните.

Здравните инспекции в цялата страна започнаха масови проверки на диетичния хляб, след като проучване на асоциация "Активни потребители" разкри притесняващи резултати за съдържанието в хляба. След изследване на 12 вида диетичен хляб в сертифицирана лаборатория стана ясно, че някои от тях съдържат остатъчна пепел, утайка от кафе и други забранени компоненти. Установено бе, че в диетичния хляб има по-голямо количество от разрешеното на сол и захар, което е особено опасно за диабетиците и хипертониците.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ne-otkriha-dietichni-hlyabove-mente-vuv-Varna-225856
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.