Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Не купувайте кисело мляко, ако прочетете това на етикета
Автор: Екип Varna24.bg 15:12 / 11.09.2024Коментари ()2511
©
Гръцките кисели млека, дресинги за салати и бонбони могат да повлияят отрицателно на микробиома на червата, увеличавайки риска от рак на дебелото черво. Това каза пред Daily Mail д-р Мария Абреу, гастроентеролог от университета в Маями.

Лекарят обясни, че емулгаторите са често срещана хранителна добавка в съвременните хранителни продукти. Това са съставки, които помагат за стабилизирането на смесите и предотвратяват отделянето на съставки, които обикновено не се смесват добре, като масло и вода.

Емулгаторите се използват за създаване на привлекателна текстура и външен вид в храни като нискомаслени кисели млека, леки дресинги за салати, майонеза и фъстъчено масло. Обичайните емулгатори включват соев лецитин, сукралоза, ксантанова гума, карагенан, малтодекстрин и полисорбат.

Според Абреу някои производители също използват емулгатори в производството на зърнени храни, извара, кисели краставички, млечни алтернативи, веган месо и дъвки, пише zdrave.to.

Някои проучвания показват, че излагането на карагенан, ксантанова гума и малтодекстрин е свързано с чревен микробен дисбаланс, възпаление на храносмилателната система, развитие на язви и потенциален растеж на ракови тумори в дебелото черво при хора и животни.

Гастроентерологът отбеляза, че много емулгатори могат да помогнат за намаляване на броя на полезните бактерии, обитаващи червата, и да увеличат броя на "вредните“. Промените в микробиома на червата играят важна роля в развитието и прогресията на рака.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Ne-kupuvaite-kiselo-mlyako-ako-prochetete-tova-na-etiketa-2259405
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.